25.12.2011 г.

Весела Коледа :)

24.12.2011 г.

Коледа на снимка

Вижте как да си направите забавни коледни снимки - изрежете от цветна хартия червена шапка и бяла брада на Дядо Коледа, червен нос и рога на елена Рудолф, а защо не и мустачки или очила и ги залепете на шишове за печене. И сега идва ред на снимките - най-забавната част :)
 




22.12.2011 г.

Снежко затрупа всичко навън...


Ехаа, зимата най-накрая реши да ни зарадва със сняг, като че ли пазеше тази изненада точно преди Коледа. Надявам се и при вас, където и да сте, да е приказно и снежно. Слагайте най-дебелите ръкавици и когато снегът спре, бързо навън, докато е още пухкав и бял. Сега е моментът, който дълго отлагахме, а именно да си направим снежни човеци и да се налудуваме на воля в снега. Един съвет от Martha Stewart, как да направите снежен човек със зачервени от студа румени бузи, досущ като вашите - разтворете в малко вода червена хранителна боя, а може дори и някакъв червен сироп, напълнете в празен пластмасов спрей, такъв от почистващ препарат и напръскайте бузите на вашия снежен човек. 

Тихо се сипе първия сняг,
галено щипе бузките пак.......
 

20.12.2011 г.

Ягодови коледни сладки

Ягодите определено не са първият плод, за който се сещаме по Коледа, но идеята за сладки с ягоди си заслужава, най-вече защото от тях се получават много симпатични коледни шапки.



Може да се комбинират с шоколадови кексчета, сметана и половинка от ягода, оформена като шапка.



Ако пък изрежете върха на ягодата, издълбаете останалата част и напълнете със сметана, ще се получи симпатичен мини Дядо Коледа. Сметаната може да се замести със сирене рикота, бял шоколад или бял крем по ваш вкус. Съгласете се, че празничната маса с тези сладки ще е много по-красива.

18.12.2011 г.

Как да опаковаме подаръци?

Опаковането на подаръка е също толкова важно, колкото и самият подарък. Отделете достатъчно време и внимание на опаковането, защото така ще покажете личното си отношение. За украса може да ползвате филц, копчета, панделки, конци и дори шишарки или изсушени портокали. Вижте някои добри варианти:



Oпаковане с пом пом от Bugs and Fisches

Спомняте ли си как се прави мони пом пом? Ако не, вижте как става тук и направете няколко такива, които да завържете на подаръка. Идеята е много подходяща и ако ви се наложи в последния момент да опаковате подарък и не сте подготвени - конци у дома винаги ще откриете, а хартията може да е съвсем обикновена.



Красива опаковка от Whole Living

Трудно е да се повярва, но тази красива опаковка е направена от стари списания. Изрежете девет ленти с ширина около 10 см. и с различна дължина - 3x 28 см, 3x 25, 2x 23 и 1x 9 см. Сгънете всички ленти както е показано, като ги залепите с двойно залепващо тиксо или захванете с телбод. Започнте да ги подреждате и залепяте едно в друго, за да се оформи цвете. Само най-късата лента свийте в кръг и залепете в средата. 



ръчно изработена кутийка от Pinecone Camp

Ето как сами да изработите кутийка за подарък - трябва ви твърда картия, от която се изрязват 20 см квадрат за основата и 14,5 см за капака. На гърба на квадрата разчертайте с молив диагоналите и сгънете четирите края към средата. Притиснете добре сгънатите контури. Прегънете навътре около 3,5 см от всяка страна на така получения квадрат и пак разгънете. Така за всички страни. Залепете ъглите, които се образуват от пресичанете на прегънатите страни и ще се получи кутийка. Същото повторете и за капака. Може да изрежете малък квадрат от контрастираща хартия, която да залепите на дъното. Вижте как става тук.



И по-нестрандартна идея за опаковане или по-скоро зашиване на всякакви лакомства от Peppermint Plum


А ето и как се опакова самият подарък:

How To Wrap A Gift. from Danyelle Mathews on Vimeo.


15.12.2011 г.

Коледни гирлянди


Коледни гирлянди от най-различни фигурки - елха, снежен човек, елен, ангелче, звезда. Стават лесно, само трябва да се внимава да не се прекъсне връзката между нагънатата като акордеон хартия. Може да ползвате обикновен лист А4, който се разрязва по дължина и после всяка половина се нагъва на четири. После трябва са слепите фигурките и по желание да оцветите. Може да ползвате дори и вестник или опаковъчна хартия, които имат по-голяма дължина. Прерисувайте фигурата, която най-много ви допада и внимавайте да не срежете връзката. 


14.12.2011 г.

Коледни картички

Коледата наближава и скоро ще се запътим към пощата да изпратим картички на своите близки. А защо не сами да изработим такива? За да направите сами коледни картички ви трябва картон, цветна хартия, а за украса може да ползвате копчета, панделки, конци. Предлагам ви някои добри хрумвания за коледни картички, които може да пробвате да направите у дома и не забравяйте, че най-важно е пожеланието:)




Изключително красива 3-D картичка от The Tomkat Studio в два варианта - с коледни топки и елхи. Изработва се по един и същ начин, само формата, която да изрежете е различна - кръгчета или триъгълници за елхи. Сгънете изрязаните форми през средата и залепете по три такива кръгчета или елхи. Сгънете картон за самата картичка, на който да ги залепите и украсете с панделки.


Картичка със снежен човек от Fiskars - също много оригинална. За нея ще ви трябва двуцветен картон (или залепете два картона с различни цветове), защото снежният човек изпъква на различния на цвят фон, когато картичката е затворена. За целта си нарисувайте снежен човек на хартия за шаблон, сгънете по дължина през средата, защото ще ви трябва само половината на фигурата, очертайте я на едната страна на картичката и после изрежете. Става по-красиво, ако залепите и две малки копчета.


Предложение и за най-малките от Family Fun - картичка с елени от отпечатъци от палец с нарисувани рога, очи и залепени нослета от топчета от филц.


Картички от плат от Sew and the City. С плат и хартия се получават много добри комбинации и може да импровизирате с различни форми и идеи, като платът може да се зашие или залепи на картона.


И накрая едно видео:





12.12.2011 г.

Коледни венци от стари пуловери



Както и дръг път съм ви съветвала, не бързайте да изхвърляте старите дрехи, които може да използвате за майсторенето на най-различни неща, като например коледни венци от вълнени пуловери от Alpha Mom. Все ще успеете да намерите ненужни пуловери, шапки и шалове, които да превърнете във венци. Първо си нарежете достатъчно малки квадратчета от пуловерите и започнете да ги нанизвате с игла в средата, като ще ви трябва здрав конец. Вие изберете съчетанията от цветове - колкото по-шарено, толкова по-добре. Когато нанижете достатъчно вълнени парченца, за да се образува плътен кръг, завържете двата края на конеца. Така направените венци са подходящи за декорация на вратата, прозорците, а дори и на елхата.


11.12.2011 г.

Коледни сладки - елени


Коледа няма да е същата без домашната трапеза и времето прекарано у дома - декорираме масата, готвим вкусни гозби и не можем да си представим празника без сладкиши. Приготвянето и украсяването на вкусни и оригинални сладки може да се превърне дори и в детска игра. От подходящи сладки (понички, шоколадови меденки със сладко или други) си направете коледни еленчета с няколко бонбонки, като червени M&M с фъстъци за нос, бели ментови бонбонки за очи и oт онези солетки, тип бретцели от пакетите Maxi Mix, които да счупите наполовина и забодете като рога на елените. Още за идеята тук.

9.12.2011 г.

Идеи за ръчно направени коледни играчки #4


Място на елхата винаги ще се намери, затова ви предлагам още една идея за играчки от филц - снежни човеци от Talk Crafty to Мe. Докато чакаме навън да натрупа пухкав сняг и да си направим истински снежни човеци, да започнем с такива от филц. Тук може да импровизирате във вариантите и да се доверите на въображението си. Принципът е един и същ - първо изрежете форма за снежен човек от две парчета бял филц. Преди да зашиете снежното човече, бродирайте лицето - очи и морков за нос. Напълнете с памук и зашийте. Може да използвате същия цвят на конеца, какъвто е и цветът на филца, от който ще изрежете лента за шал. Завържете и шала и зашийте няколко копчета. Пришийте и конец, на който да закачите снежко на елхата и сте готови.

7.12.2011 г.

Коледни елфчета от шишарки


Ако ви се намират събрани шишарки от разходките навън, а още не сте сигурни за какво точно да ги ползвате, ви предлагам да ги преобразите в коледни елфчета по идея на Martha Stewart. Ще трябва да набавите някои материали, като така наречените чистачки за лули, но те вече се намират лесно, например в магазите за художнически материали. Това са метални нишки, покрити с власинки, с които се работи лесно, но при работата с тях е добре да помага възрастен, а като цяло и при изработването на самите елфчета, понеже има много малки детайли. Прикрепете металните нишки към шишарката, така че да се оформят като ръце и крака и залепете с топло лепило, а за глава залепете дървено топче или направете от моделин. Нарисувайте очи и червени бузки. Сега ще ви трябва филц, от който да се ушият пантофки, ръкавички, шапка и шал, като пак ви предупреждавам, че детайлите са наистина много малки за шев.



Облечете ги върху елфчето, а ако ви се намира малка камбанка, зашийте я на върха на шапката. Тук ще намерите и шаблони за дрешките от филц.

6.12.2011 г.

Идеи за ръчно направени коледни играчки #3

снимка Natural Suburbia

Едни от ароматите на Коледа са портокал и канела, ухаят приятно и създават уют и коледно настроение у дома. Навържете изсушени портокалови кръгчета и канелени пръчици, украсете с маниста или с каквото ви се намира, като например жълъди и шишарки. Получава се много красива и ароматна декорация, а най-хубавото е, че се ползват естествени материали, които засилват усещанато у дома за уютна зима.

5.12.2011 г.

Идеи за ръчно направени коледни играчки #2



Продължаваме с идеите за коледни играчки, но от прежда. Красивите топки от прежда от My Sparkle са направени от стиропорени топчета, а ако нямате такива, може да използвате стари коледни играчки, които да аранжирате по нов начин. В стиропореното топче набодете като кукичка тел, на която да се закача топката. Намажете от кукичката до половината на топката добре с лепило (Ц200). Започнете да намотавате преждата в кръг. След това намажете и останалата половина с лепило и намотайте до края конеца.


Като стигнете до края, отрежете конеца и внимавайте да е добре залепен и подсигурен, затова го напъхайте под намотания конец. Използвайте различни на цвят конци, за да се получат красиви и шарени топки. Вижте подробности тук.

4.12.2011 г.

Идеи за ръчно направени коледни играчки #1

Сигурно вече сте започнали да украсявате коледната елха, затова бързам да ви споделя няколко идеи за ръчно направени коледни играчки.
От филц може да изработвате лесно коледни орнаменти, като например тази красива топка за елха от Zakka Life.


Изрежете от филц шест (за по-богата и пълна фигура, изрежете осем) еднакви кръга от предпочитан от вас цвят и ги подредете един върху друг. Изрежете малка лента от ширит и я сложете между кръговете. Зашийте по диаметъра на всички шест кръга, така че да зашиeте и самата лента между тях. Сега съберете двата края на най-горния кръг и ги пришийте с конец. Към тях пришийте следващото кръгче от ляво, но този път на две места, а следващото кръгче зашийте отново само на едно място, в средата. Може да използвате и маниста, които да пришивате на тези места.



Така редувайте до самия край, докато всички кръгчета са зашити едно към друго. Подробните инструкции в снимки вижте тук.