14.06.2012 г.

Домашна лаборатория

Химията не е само час от програмата в училище, а е навсякъде около нас. Например, червеното зеле е естествен PH-индикатор, а това ще рече, че променя цвета си в зависимот от киселинността на средата, в която е поставен. 
Ето как да проверите това:
С помощта на възрастен, сварете нарязано червено зеле за около 30 мин, охладете и прецедете. Цветът му е син. Отлейте в купичка и към него капнете няколко капки лимонов сок. Синият цвят от зелето ще се превърне в наситена розова течност. 

източник Minieco

Червеното зеле, също както кората на ябълката, сините сливи и гроздето съдържа флавини (антоциани). Антоцианите представляват най-голямата група водоразтворими цветни пигменти, с цвят червено-синьо-черно. Когато се смесят с киселини, те придобиват червен цвят, с неутрални разтвори - пурпурен, а основите ги оцветяват в жълто-зелено. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар