20.01.2012 г.

Дъждовен Експеримент

Ето от какво имате нужда за експеримента от I can teach my child:
стъклен буркан, чиния, гореща вода, лед

Екпериментът протича по следния начин:
- Водата се загрява от възрастен и горещата вода се налива в буркана (около 1/3 от буркана)
- Покрийте буркана с чинията и изчакайте няколко минути
- Сложете кубчетата лед в чинията и наблюдавайте внимателно какво се случва
- Струйки вода започват да се стичат по стените на буркана, точно като дъжд




Каква е причината и какво точно се случва?  В буркана се образува влага, която скоро кондензира и започва да се стича по стените като дъжд. Ледът в чинията предизвиква конденз при среща с топлият въздух. Този процес се наблюдава и в атмосферата - топлият и влажен въздух се издига нависоко, постепенно се охлажда, кондензира и образува капчици вода, точно както в буркана. Водата на Земята е в кръговрат - водата от океаните, реките, моретата се нагрява от слънцето и започва да се изпарява, а водните пари се задържат в атмосферата, където се охлаждат, кондензират в облаци и после в капки вода, достатъчно тежки, за да падат обратно към земята.


снимка Clean Water Campaign

Ето и някои интересни факти за дъжда:

  • Дъждът е причината за появата на прогнозата за времето по радиото. Американски собственик на радиостанция се озовал неподготвен под дъжда и му хрумнало да направи рубрика, в която да говори за вероятността да вали.
  • Човек може да остане сух в дъжда, само ако се намира в пустинята. Там също вали, но температурата е толкова висока, че капките се изпаряват, преди да са стигнали на земята.
  • Най-дъждовното място на Земята е град Черапунджи в Индия.
  • В Куба вали дъжд само по време на следобедната сиеста, а в Тайланд само през нощта.
  • Всяка година на 29 юли в град Уайнсберг (щата Охайо) вали дъжд, в продължение на 100 години.
  • Най-дъждовните места на планетата изпитват недостиг на вода през зимата. След дъждовния сезон настъпва много суха зима, по време на която на жителите им се налага да се снабдяват с вода. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар