10.01.2012 г.

Имате поща

Навярно отдавна не сте намирали в пощенската си кутия друго, освен някоя друга сметка или рекламна брошура. Няма какво да се прави - пращането на писма по пощата отдавна се замести от електронната поща. Усещането при отварянето на плика и прочитането на писмото, който някой е написал за вас на ръка обаче е нещо съвсем различно.
Е, ето ви подходяща игра - направете си плик, марки и пощенска кутия.Пощенска кутия от Lilla A

Пощенска кутия може да изработите лесно от кутия за обувки, най-добре капакът да не е отделен от самата кутия, но дори това ще свърши работа. Възрастен ще трябва да се намеси и да изреже отвор в предната част, през която да пускате писмата в кутията. Боядисайте я добре с жълта акрилна боя, за да скриете всички надписи и с големи букви напишете ПОЩА. Разбира се може да я украсите по ваш вкус. Когато сте готови и боята изсъхне, залепете кутията с двойно залепващо тиксо на вратата.

Идва ред на пликовете - ако имате стар плик у дома го разлепете внимателно и очертайте контурите му върху хартия, за да изрежете и залепите собствен плик. Може да използвате хартията, в която сте получили опаковани вашите подаръци по Коледа. А ето и един оригинален начин как да направите плик от сърце.


Плик от сърце от Forty Weeks

Ще ви трябват и няколко марки, които също може да си нарисувате сами. Като за начало нарисувайте цветни квадрати върху лист хартия с размери на марка. Марките са с различни изображения - цветя, исторически герои, архитектурни забележителности и като правило освен цената, която е платена за пощенската услуга, на марката се обозначава и държавата и годината на издаване. После изрежете всички нарисувани марки с къдрава ножица и ги залепете върху пликовете.
* Идеята за хартиената лепенка (марка) като знак за заплатена услуга е предложена през 1834 г от британеца Джеймс Чалмър, а първите в историята пощенски марки са отпечатани през 1840 г. - "Черното пени", на които е изобразена кралица Виктория в профил. Днес много хора колекционират пощенски марки - т.нар филателисти.


пощенски марки от BloesemKids

Вече имате пощенска кутия, пликове и марки. Остава да напишете писмо или да нарисувате картичка и да надпишете плика с адрес на получател и подател. 
Може да превърнете това в забавна семейна игра, в която участват всички у дома, като си изпращате писма и послания, а вечер проверявате пощенската кутия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар